VOKA Lab - Smart logistics binnen het magazijn

04.12.2020Opleiding

 

Logistiek is een belangrijke factor geworden in de bedrijfsvoering, dit zowel voor distributie- als productiebedrijven. Het magazijnbeheer is sterk onderhevig aan de snel veranderende technologische revolutie. Smart logistics is een begrip geworden. Dit lab gaat hier dieper op in en poogt voor elke deelnemer te bepalen wat het actueel DNA (Design, New technologies and Automation) niveau is. Wat zijn de randvoorwaarden en mogelijkheden om dit niveau te verhogen. Wat is de stand van zaken in Vlaanderen, maar vooral "what’s in it for me?". "Think big, act small, but start", is het motto van dit lab.

 

Sessie 1: Warehouse of the future

Tijdens deze sessie wordt smart logistics gepositioneerd in de historische evolutie en tendensen voor de toekomst. Hoe snel mogen we een doorbraak verwachten? Wat zijn de externe factoren die inwerken op het magazijnbeheer en hoe gaan we hier mee om. Welke KPI’s dienen we op te volgen en moeten we kiezen voor een BPR (business process re-engineering) of is continuous improvement aan de orde?

Sessie 2: Smart logistics en IT

Tijdens deze sessie bespreken we de impact van IT op het magazijnproces en gaan we na welke data en process modelling nodig is om een smart logistics project te kunnen opstarten. Hoe staat dit in relatie tot de ideale lay-out van het magazijn. Welke IT-piramide dienen we op te bouwen en waar liggen de valkuilen? Hoe komen we tot een state-of-the-artmagazijn met WMS/WCS? Wat is het effect op de keuze van de orderpickingstrategie en wat is de impact op de keuze van opslagtechnieken.

Sessie 3: Automation 4.0

Tijdens sessie 3 gaan we dieper in op bewezen automatisatie en innovatieve 4.0 technologieën. Waar vinden robots en cobots hun toepassingsgebied en wanneer spreken we over AI. Wanneer kunnen AGV’s ingezet worden? Aan de hand van cases komen we tot meer inzicht.

Sessie 4: Wat kan 5G betekenen binnen smart logistics

Meer en meer evolueren bedrijven naar omgevingen waar automatisering en wireless connectiviteit belangrijke drijfveren zijn. Aangezien communicatie & connectiviteit binnen logistiek bedrijfskritisch is, kan een privaat 5G-netwerk een grote meerwaarde betekenen. Een inzicht over 5G wordt gegeven bij en door Citymesh.

Sessie 5: Future DNA-bepaling

Tijdens de laatste sessie wordt per deelnemer het potentieel ter verbetering van het DNA bepaald alsook wordt nagegaan wat een startproject zou kunnen zijn. Er worden inzichten gecreëerd op korte termijn, maar ook op lange termijn.

Inschrijven voor dit Lab kan via deze link. Voor meer info kunt u contact opnemen met Soraya Van Cauwenberghe.

Spreker

Eric Vandenbussche, Founder CSO Logflow nv, heeft meer dan 30 jaar ervaring binnen logistiek en management.

Doelgroep

Leidinggevenden uit productie of logistiek.

 

Terug naar het evenementen overzicht